Capgemini Sample Placement Papers - Kerla 2012
- Location - KERALA Year - 2012
- Company Name - Capgemini
- Time Duration - 60 Minutes
- No Of Question - 50
- Quantitative Aptitude - 25 Questions
- Verbal And Non Verbal Reasoning - 25 Questions
Section-1 Quantitative Aptitude
1. The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns 
Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.
Ans.105.
2. A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A 
rents 7 floors and company B rents 4 floors. What is the number of 
sq.feet of unrented floor space. 
Ans.60000
3.During a given week A programmer spends 1/4 of his time preparing 
flow chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging
 the programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did
 he spend debugging the program.
Ans. 18.
4. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In 
March they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in 
August. How many were still installed at the end of the year. 
Ans. 27
5. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 
3/4 of his shares for Rs. 75000. What is the value of Business ? 
Ans.150000
6. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30 cabinets require?
Ans.45
7. A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the 
printer was in operation for seven hours during the day, how many lines 
did it print per minute?
Ans.420
8. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for 
advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left. 
What was its total income?
Ans.32000
9. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she 
processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000 
cheques. In the three days, she processed 16000 cheques. How many did 
she process on Tuesday?
Ans.9000
10. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen 
accouting machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine 
ribbons cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?
Ans.Rs.15
11. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques can she process in a seven and one half hour day?
Ans.1200
12. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a 
given day, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?
Ans.5/8
13. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes
 is less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of 
the other tapes?
Ans.7600
14. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later
 the treasurer calculated that if the company had purchased the machine 
and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have 
saved 
Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?
Ans.Rs.34000
15. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. 
One computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at 
the rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how 
many bills did the other computer still have to print?
Ans.9000
16. If a salesman's average is a new order every other week, he will 
break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six 
orders behind schedule. In what proportion of the remaining weeks does 
he have to 
obtain a new order to break the record?
Ans.3/4
17 On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. 
Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had 
errors and were therefore the available immediately for data processing.
 On this basis, how many cheques would be available immediately for data
 processing on that day?
Ans.14000
18. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from
 Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- 
to Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a month 
for tapes 
and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a month under the new prices?
Ans.Rs.87
19. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the 
size of the machine is increased proportionately until the sum of its 
dimensions equals 156", what will be the increase in the shortest side?
Ans. 6" 
20 In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended
 the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what 
percent of all the employees went to the picnic?
Ans.33%
21. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the 
homecoming football game. If Rs.15,000/- was received for advertisements
 in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to 
make a profit of Rs.8000/- ?
Ans. 35000
22. If the digits of my present age are reversed then i get the age 
of my son. If 1 year ago my age was twice as that of my son. Find my 
present age.
Ans. father-73, son-37
23. There are 6561 balls out of them 1 is heavy. Find the min. no. of
 times the balls have to be weighed for finding out the heavy ball.
Ans. 8
24.If I walk with 30 miles/hr i reach 1 hour before and if i walk 
with 20 miles/hr i reach 1 hour late. Find the distance between 2 points
 and the exact time of reaching destination is 11 am then find the speed
 with which it walks.
Ans. 120miles and 24 miles/hr
25. A thief steals half the total no of loaves of bread plus 1/2 loaf
 from a bakery. A second thief steals half the remaining no of loaves 
plus 1/2 loaf and so on. After the 5th thief has stolen there are no 
more loaves left in the 
bakery. What was the total no of loaves did the bakery have at the beginning.
Ans: 31.
SECTION-2 VERBAL ABILITY
Answer Questions 1 to 5 on the basis of the information given below:
The only people to attend a conference were four ship captains and 
the first mates of three of those captains. The captains were L, M, N 
and O; the first mates were A, D and G Each person in turn delivered a 
report to the assembly as follows:
Each of the first mates delivered their report exactly after his or 
her captain. The first captain to speak was M, and captain N spoke after
 him.
1. Among the following which is not an appropriate order of delivered reports?
M, A, N, G, O, L, D
M, D, N, G, L, O, A
M, N, A, L, D, O, G
M, N, A, O, D, L, G
M, N, G, D, O, L, A
Ans : E
2. In case L speaks after A, and A is the third of the first mates to
 speak, then among the following statements which would be untrue?
O spoke immediately after G.
The order of the first four speakers was M, G, N, D.
O's first mate was present.
A was the fourth speaker after M.
The captains spoke in the order M, N, O, L.
Ans : D
3. Among the following statements which statement must be true?
In case the second speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.
In case the second speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.
In case the third speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.
In case the third speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.
In case the seventh speaker was a first mate, the first and third speakers were captains.
Ans : A
4. In case A spoke immediately after L and immediately before O, and O was not the last speaker, L spoke
second
third
fourth
fifth
sixth
Ans : C
5. In case G is M's first mate, D could be the person who spoke immediately
prior to T
prior to L
prior to V
after T
after V
Ans : D
6. At the college entrance exam, a candidate is admitted according to
 whether he has passed or failed the test. Of the candidates who are 
really capable, 80 % pass the test and of the incapable, 25 % pass the 
test. Given that 40 % of the candidates are really capable, then the 
proportion of the really capable students who can pass the test to the 
total students who can pass is about:
A. 68% B. 70% C. 75% D. 73%
Ans: B
7. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km/hr and including 
stoppages, it is 45 km/hr. For how many minutes does the bus stop per 
hour ?
A. 12 B. 10 C. 9 D. 15
Ans: B
8. A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The 
man is the husband of the sister of his mother. How is the man related 
to the boy?
A. Uncle B. Brother C. Nephew D. None of the above
Ans: A
9. The ratio between the number of passengers travelling by I & 
II Class between two railway stations is 1 : 50, whereas the ratio of 
the I & II Class fares between the same stations is 3 : 1. If on a 
particular day, Rs. 1325 were 
collected from the passengers travelling between these stations, what was the amount collected from the II Class passengers ?
A. Rs.1250 B. Rs. 1100 C. Rs. 1000 D. Rs.1150
Ans: A
10. When Rajeev was born, his father was 32 years older than his 
brother and his mother was 25 years older than his sister. If Rajeev's 
brother is 6 years older than Rajeev and his mother is 3 years younger 
than his father, how old was Rajeev's sister when Rajeev was born?
A. 15 Years B. 7 Years C. 17 Years D. 10 Years
Ans: D
(A) RNMEDQ
(B) RPKEDS
(C) TPMEFS
(D) RNKCDQ
(E) None of these
Ans : (D)
Directions 11:15 : In each question below are given two statements 
followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the 
given two statements to be true even if they seem to be at variance from
 commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the
 given conclusions logically follows from the two given statements, 
disregarding commonly known facts.
Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion 
II follows; (C) if either I or II follows (D) if neither I or II follows
 and (E) if both I and II. 
11.Statements : All puppets are dolls
All dolls are toys
Conclusions : I. Some toys are puppets
II. All toys are puppets
Ans: A
12.Statements : All apples are oranges
Some oranges are papayas
Conclusions : I. Some apples are papayas
II. Some papayas are apples
Ans: D
13. Statements :Some players are singers
All singers are tall
Conclusions : I. Some players are tall
II. All players are tall
Ans: A
14.Statements : All coins are crows
Some crows are pens
Conclusions : I. No pen is coin
II. Some coins are pens
Ans: D
15.Statements : All men are married
Some men are educated
Conclusions : I. Some married are educated
II. Some educated are married
Ans: E
16. Pointing to a man Snehlata says, "He is the only son of my father's father." How is Snehlata related to the man ?
(A) Mother
(B) Grand daughter
(C) Niece
(D) Sister
(E) None of these
Ans : (E)
17. Pointing to a lady in photograph, Madhurendra said, "Her mother is 
the only daughter of my mother's mother." How is Madhurendra related to 
the lady?
(A) Nephew
(B) Uncle
(C) Maternal uncle
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (D)
18. If P x Q means— 'P is the brother of Q', P ÷ Q means 'P is the 
son of Q' and 'P – Q' means 'P is the sister of Q' , then which of the 
following relations will show that Q is the maternal uncle of P ?
(A) Q x R ÷ P
(B) Q ÷ R – P
(C) P x R – Q
(D) P ÷ R – Q
(E) None of these
Ans : (D)
19. In the class of 40 students, if Sanju is at 30th place from one end, what is his position from the other end?
(A) 9th
(B) 12th
(C) 10th
(D) 11th
(E) None of these
Ans : (D)
20. In a row of girls, Nivedita is 15th from the left and Vimla is 
23rd from the right. If they interchange their positions, then Nivedita 
becomes 18 th from the left. Then at what position will Vimla be from 
the right?
(A) 25th
(B) 24th
(C) 26th
(D) 20th
(E) None of these
Ans : (C)
21. As 'Hindu worshiper' is related to 'Temple' in the same way 'Maulvi' is related to what?
(A) Monastery
(B) Church
(C) Mosque
(D) Sikh temple
(E) None of these
Ans : (C)
22. As 'Hungry' is related to 'Food' in the same way 'Thirsty' is related to what?
(A) Drink
(B) Tea
(C) Coffee
(D) Juice
(E) Waler
Ans : (E)
23. As 'Fly' is related to 'Parrot' in the same way 'Creep' is related to what?
(A) Snake
(B) Rabbit
(C) Fish
(D) Crocodile
(E) Sparrow
Ans : (A)
24. If ‘M’ denotes ‘÷’, ‘K, denotes ‘–’, ‘T’ denotes ‘×’ and ‘R’ denotes ‘+’, then; 20 K 16 T 8 M 4 R 6 = ?
(A) 18
(B) – 6
(C) – 12
(D) – 18
(E) None of these
Ans: B
25. How many such pairs of letters are there in the word TERMINATE 
each of which has as many letters between them in the word as in the 
English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans: B
 



0 comments:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !